Misschien ben je je bedrijf gestart omdat je meer vrijheid wilde om je eigen tijd in te kunnen delen of omdat je volgens je eigen ideeën wilt werken. Als je kijkt waar je vandaag staat: voel je deze vrijheid nu ook echt? Leef jij jouw leven waar je diep vanbinnen naar verlangde?

Doe je wat je écht wilt of doe je de dingen waarvan je denkt dat het moet?

Of zit er stiekem toch nog veel moeten in jou? Dingen die je van jezelf moet of waarvan je denkt dat anderen ze van jou verwachten? Je kunt aan de buitenkant nog zo vrij lijken, maar als je jezelf allerlei regels oplegt waaraan je moet voldoen, ben je zelf je strengste baas en de grootste beperker van je vrijheidsgevoel. Want boven alles is vrijheid een gevoel (denk hierbij ook maar eens aan Nelson Mandela).

 

Innnerlijke criticus

Ik heb me jarenlang laten leiden door mijn innerlijke criticus. Die nog harder voor mij was dan een ander persoon ooit zou kunnen zijn. Het was de verzameling van alle strenge mensen, overtuigingen en patronen die ik in mijn leven was tegengekomen. Ik had niet eens door in wat voor tunnelvisie ik zat op sommige vlakken. Omdat dát mijn belevingswereld was, mijn waarheid tot dat moment.

 

Zelfliefde in plaats van wilskracht

Langzaamaan leerde ik haar (ja, bij mij is het een ‘zij’) kennen en ontdekte ik waar mijn innerlijke criticus nu zo bang voor was. Nog steeds laat ze af en toe van zich horen, zeker als ik nieuwe stappen zet en het voor haar onveilig voelt. Ik ben dankbaar voor deze momenten omdat ze mij laat voelen waar ik nog aandacht aan mezelf mag geven. Waardoor ik haar gerust kan stellen in plaats van op wilskracht over deze gevoelens heen walsen.

Hierdoor wordt het stiller in mij en in die stilte komen mijn verlangens omhoog en ingevingen vanuit mijn intuïtie. Ik kan dan voelen wat ik écht wil, om vervolgens daarop in actie te komen. Of dit nu binnen mijn bedrijf is of privé.

 

Hoe ervaar jij jouw vrijheid?
Word jij nog af en toe geremd door je innerlijke criticus?
Of heb je al ontdekt hoe je deze kunt inzetten op een positieve manier?