Het einde van het jaar is in zicht en dat doet iets met ons. Het gevoel van ‘nog even dit afronden’ of ‘als ik dit nu nog afkrijg …’ herken je misschien wel. Het kan ook een gevoel zijn dat ‘alles’ nog af moet voor de vakantie. En als het dan vakantie is, plof je neer en heb je eerst een paar dagen nodig om op adem te komen. Wanneer daarna weer alles wordt opgestart heb je ook weer echt tijd nodig om er weer in te komen.

 Als ondernemer heb ik de afgelopen jaren gemerkt dat me dat best wat moeite kostte. Daarom heb ik een manier bedacht om het anders aan te pakken in 7 stappen. Lees hier hoe ook jij meer ontspannen aan je vakantie begint en je erna weer direct van start kunt!

1. Maak een braindump

Vaak zit er dus van alles in je hoofd waarvan het af moet voor de vakantie of wil je van alles voorbereiden om de vakantieperiode te overbruggen. 

De eerste stap, die je na het lezen van dit blog meteen kunt doen, is een kwartiertje de tijd nemen om alles wat je in je hoofd hebt op papier te zetten. Alles waarvan je denkt: dit wil/zou/moet ik nog doen. Zowel zakelijk als privé.

2. Stel prioriteiten

Nu je alles op papier hebt gezet, ga je kijken wat echt noodzakelijk is om vóór je vakantie te doen. Dingen als social media berichten inplannen, afronden van lopende zaken en je out of office aanzetten 😉 helpen je om met een gerust hart vrij te kunnen nemen. Wees hier wel kritisch in, dus kijk wat écht noodzakelijk is en haalbaar in de tijd die je nog hebt.

 Kijk daarna welke taken je wel heel graag nog zou willen doen, maar die niet zo belangrijk zijn. Zet die dan op een lijstje ‘nice to do’. Je kunt altijd kijken of je daar nog voor de vakantie aan toekomt. En kom je daar niet aan toe, dan heb je je to-do lijst voor na je vakantie al klaar!

3. Informeer je klanten

Om met een gerust hart vrij te kunnen zijn, is het belangrijk dat ook je klanten weten waar ze aan toe zijn. Maak ruim voor je vakantie afspraken over wat zij in jouw vrije periode kunnen verwachten en wanneer je er weer voor ze bent. Ook je potentiële klanten op je nieuwsbrief kun je hierover informeren en dit combineren met je eindejaarsgroet.

4. Plan voldoende tijd in voor pauzes.

Dit geldt natuurlijk altijd, maar in de laatste periode voor een vakantie willen we vaak zo veel mogelijk doen, waardoor pauzes er wel eens bij inschieten. Bij mezelf merkte ik dat ik dan op een gegeven moment het overzicht verloor, waardoor ik uiteindelijk toch nog met veel stress bezig was tot het laatste moment. Door je pauzes te blijven nemen en af en toe afstand te nemen, kun je vol energie en focus door blijven werken en krijg jij alles gedaan wat je wilde doen!

5. Bedenk alvast waar je na je vakantie mee gaat starten.

 Een van de grootste uitdagingen na een vakantie is vaak het weer opstarten. Ik was dan altijd een beetje zoekende, had een berg e-mails en voordat ik het in de gaten had, was de eerste week al voorbij voordat ik weer overzicht had en had kunnen werken aan de dingen die echt belangrijk zijn.

Daarom maak ik nu al voor de vakantie een lijst met dingen waar ik na mijn vakantie meteen mee aan de slag kan. Dat zijn in mijn geval zowel to do’s voor klanten die ik al weet en ook de taken in mijn eigen bedrijf. Die plan ik ook al voor de vakantie in mijn agenda in, zodat ik houvast heb als ik weer begin.

6. Plan tijd in om je mailbox en je planning bij te werken.

Plan aan het begin van je eerste werkweek na de vakantie een paar uur in voor je planning en je mailbox. Zo zie je of er spoedzaken zijn die direct jouw aandacht nodig hebben. Ook heb je meteen in de gaten welke vragen er in je vakantie zijn binnengekomen. Handel meteen af wat kan en plan alle andere taken direct in je agenda. Zo heb je weer overzicht over alles wat moet gebeuren.

7. Plan tijd in om te schakelen

Natuurlijk is het fijn als je je taken voor de vakantie kunt afronden en het werk weer snel kunt oppakken na je vakantie. Maar even tijd nemen om te schakelen hoort er ook gewoon bij. Voor mij betekent dit dat ik op de eerste dag van mijn vakantie, tijd neem om even te landen, te rommelen en gewoon even te zijn. Werkgerelateerde zaken die dan nog in mijn hoofd opkomen, schrijf ik op en leg ik klaar voor na de vakantie.

Het laatste weekend van mijn vakanties probeer ik altijd thuis te zijn. Ook dan wil ik gewoon even wat rommelen en mijn hoofd weer instellen op werken. Dan pak ik ook de planning erbij die ik voor de vakantie al gemaakt heb en kijk daar doorheen. Zo krijg ik een gevoel bij wat er allemaal gaat gebeuren en voel ik me niet overweldigd als ik weer begin.

Als ondernemer blijf je, denk ik, altijd wel bezig met je bedrijf, maar door bewust je taken te plannen rondom je vakanties, kun je wel een heleboel loslaten. Dan is je hoofd leger, kun je fijn vakantie vieren en vooral ook inspiratie opdoen om er daarna weer vol energie door te gaan!

 

 

Jouw Succesplan voor 2021

Wil jij met focus en vol energie aan de slag in 2021?

Op 19 januari kun je nog meedoen met mijn workshop: Jouw Succesplan voor 2021.