Wist jij dat je deel uitmaakt van een heleboel systemen? Misschien heb je wel eens gehoord van een familiesysteem. Zo zijn er nog meer systemen waar jij bewust en onbewust deel van uitmaakt of hebt gemaakt.

Alle systemen hebben hun eigen regels, normen en waarden. En die zorgen er op hun beurt weer voor dat jij (onbewust) bepaalde overtuigingen hebt gevormd. Overtuigingen die je kunnen belemmeren om dat te bereiken waar jij naar verlangt. In dit blog leg ik dit verder uit en vertel ik wat je hieraan kunt doen.

Systemen

Je familie heb je niet zelf gekozen en toch maak jij er onlosmakelijk deel van uit. Zo zijn er nog meer systemen in jouw leven waar je ooit deel van uitmaakte en nog steeds deel van uitmaakt. Sommige heb je zelf gekozen (vriendengroep, sportclub) en andere niet (schoolklas, land waar je woont).

Elke systeem heeft zijn eigen regels, normen en waarden waaraan je moet voldoen om erbij te horen. En vanuit al deze systemen neem jij, bewust en onbewust, iets mee jouw leven in. Het heeft jouw onbewuste patronen en overtuigingen gevormd. En deze neem je ook mee bedrijf in.

Misschien mocht je binnen jouw geloof niet uitbundig zijn en belemmert je dat nu om volop te mogen ondernemen en stralen. Misschien heb je gewerkt bij een bedrijf waar strenge voorschriften gelden en vind je ergens (onbewust) dat je hier nog aan moet voldoen.

Wat stopt jouw groei?

Op het moment dat je in je leven of in je bedrijf tegen blokkades aanloopt, is het interessant om te onderzoeken waar dit door kan komen. Heb je overtuigingen die jou mogelijk blokkeren? 

Een overtuiging heb je vaak al heel lang en vaak ook onbewust. Het is iets wat voor jou al je hele leven ‘normaal’ is. Vaak hoor ik van mijn klanten dat ze zich er niet eens van bewust waren dat ze een bepaalde overtuiging hadden. Ze hadden vooral ‘last’ van de gevolgen van deze overtuiging.

De eerste stap hierbij is dus om de overtuigingen die je hebt op te sporen en te benoemen. Vervolgens kun je op zoek gaan waar deze vandaan komen. Is dat iets wat jij echt diep vanbinnen voelt en vindt, dus vanuit jezelf? Of zijn ze gevormd doordat jij een tijd onderdeel bent (geweest) van een systeem waar bepaalde normen en waarden gelden?

Maar hoezo beïnvloed dat je bedrijfsgroei?

Ik geef je een voorbeeld van een van mijn klanten. Zij had binnen haar bedrijf al veel op orde en liep het best goed. En toch voelde ze dat er meer in zat. Ze wilde haar inzichten delen met de wereld en andere vrouwen helpen om te groeien. Maar elke keer als het erop aankwam om ervoor te gaan staan, saboteerde ze zichzelf en pakte ze niet door.

In een aantal sessies gingen we aan de slag om te onderzoeken waar deze sabotage vandaan kon komen. Een van de systemen waar je als kind onderdeel van bent, is de klas waar je in hebt gezeten. Met haar rode haar viel ze buiten de groep, waardoor ze lange tijd gepest werd. Zij had onbewust de overtuiging aangenomen dat het voor haar het meest veilige was om zich zo klein mogelijk te maken en niet op te vallen. Ergens wist zij wel dat haar zelfsabotage met haar pestverleden te maken had en daar had ze ook al eerder aan gewerkt, maar het bleef terugkomen.

 Tijdens onze sessies zijn we met haar overtuigingen en alles wat daarbij hoorde aan de slag gegaan. We hebben oude overtuigingen onderzocht en zij werkt er nu aan om nieuwe, helpende overtuigingen te creëren. Hierdoor voelt zij zich steeds zekerder in haar bedrijf, durft zij inmiddels haar plek in te nemen en haar waardevolle kennis en inzichten met de wereld te delen.

Het is heel goed mogelijk dat jij dit ook herkent. Dat je weet en voelt dat er meer in zit, maar dat er toch iets is wat je tegenhoudt. Dat kan dus een overtuiging zijn. En die kun je gaan vervangen door ondersteunende overtuigingen.

Steengoede VIP-dag

Tijdens een Steengoede VIP-dag komen alle aspecten van jouw bedrijf aan bod. Dus ook jouw overtuigingen. Samen kijken we hoe je deze kunt aanpakken zodat jij wel de stappen gaat zetten om te groeien met je bedrijf.

Plan nu jouw gratis Steengoed Strategie Gesprek om samen met mij te kijken wat een VIP-dag voor jou kan betekenen.