
Dit voorjaar ben ik gestart met een moestuin. Inmiddels ben ik een tijdje bezig en heb ik mijn eerste groenten geoogst (1 kropje sla en 3 radijsjes).
Terwijl ik mijn verse salade zat te eten, bedacht ik me dat het aanleggen van een moestuin overeenkomsten heeft met werken aan je bedrijf. En het belangrijkste wat er voor mij bij komt kijken, is een groeimindset. Dat heb je nodig voor allebei!
In dit blog vertel ik over deze overeenkomsten en wat een groeimindset is. En laat ik je zien hoe je dit kunt toepassen in je bedrijf. Wil je het gezellige verhaal over mijn moestuin overslaan en direct tot the point? Ga dan hier direct naar het geheim van een groeimindset.
Droom en verlangen
Het leek me zo fijn om mijn tuin in te kunnen lopen voor een lekkere salade bij de lunch. En ook wel vanuit een stukje idealisme. Ik zou dan daadwerkelijk meewerken aan duurzaamheid en een stukje zelfvoorzienend zijn.
Het beeld van mijn moestuin werd steeds duidelijker voor mij en dit voorjaar werd het verlangen zo sterk dat ik besloot om in actie te komen. En aangezien mijn verlangen naar die moestuin groot was, maakte ik er graag tijd voor vrij.
Plannen maken
Aangezien ik niet zo’n groene vingers heb (getuige mijn ontplofte tuin en de planten op de vensterbank die me altijd dorstig aankijken), wilde ik het mezelf wel zo makkelijk mogelijk maken.
Na even zoeken op internet, vond ik een methode die precies dat beloofde. Bij het aanschaffen van de materialen maakte ik de keuze om te investeren in goede grond, waarin groenten goed groeien en waar ik een paar jaar mee vooruit zou kunnen.
Als beginnende ‘moestuinierder’, heb ik ook onderzocht wat een goede indeling voor de moestuinbak zou zijn (afwisseling in de verschillende vakken, klein spul vooraan, groot achteraan in verband met de zon en nog meer van dat soort dingen).
En ik zorgde dat ik wist wat ik op welk moment moest doen (in mijn geval met behulp van een fantastische app, ik vertel je hier later meer over).
Actie
De allereerste actie was ruimte maken in mijn tuin. Dus ik huurde mijn puber in voor het grove werk en al snel had ik een vierkantje vrijgemaakt en de moestuinbak geplaatst.
De grond erin en ik kon zaaien. Sommige plantjes moesten voorgezaaid worden, dus die stonden eerst een tijdje op de vensterbank.
Elke dag maakte ik tijd om even in mijn moestuin te werken: water geven, onkruid weghalen, bijzaaien waar nodig.

En natuurlijk even spieken of er al iets boven de grond uit kwam steken.
Het proces
Naast elke dag tijd aan de moestuin besteden, was het ook een kwestie van geduld. Uiteindelijk moesten de plantjes het zelf doen, hoe graag ik ze ook groter keek.Naast elke dag tijd aan de moestuin besteden, was het ook een kwestie van geduld. Uiteindelijk moesten de plantjes het zelf doen, hoe graag ik ze ook groter keek.
Natuurlijk was het niet altijd leuk:
- Snijbiet die goed groeide, was ineens aangevreten. Binnen een paar nachten was er niks meer over dan zielige stengeltjes …
- Planten waar ineens extra bewoners op zaten.
- Zaadjes die niet uitgroeiden.
De reden dat ik het toch heb volgehouden, is omdat ik mijn doel voor ogen bleef houden, ik wilde gewoon die salade vers uit mijn tuin!
En ik merkte geleidelijk aan dat het volgen van het groeiproces en elke dag even met mijn handen in de aarde zitten, me veel voldoening en plezier gaf.
Het volhouden leek dus bijna geen moeite te kosten.

Oogsten
Uiteindelijk kon ik dus mijn eerste sla (en radijsjes) oogsten. En die smaakte heerlijk!
Het leek wel alsof ik niet alleen de sla proefde, maar ook alle moeite en liefde die ik erin gestopt had.
Tevreden zat ik op het bankje in mijn tuin en genoot van mijn salade!
Mijn droom en verlangen waren uitgekomen. En dit genieten was vieren.
Doorpakken
Om langer te kunnen genieten van mijn moestuin, moest ik na het oogsten van mijn eerste sla wel doorpakken. Ik zou een paar weken kunnen oogsten van de sla en daarna zou ik weer iets nieuws moeten zaaien.
Dus ik dacht vast na wat ik daar zou kunnen planten en ik zaaide binnen alvast wat voor. Sommige plantjes groeiden niet zo goed, dus daar zocht ik een alternatief voor.
Het is dus een continu proces, waar ik aandacht aan moet blijven geven, wil ik kunnen blijven oogsten.
Jouw bedrijf
Na dit uitgebreide verhaal over mijn moestuin, ben je waarschijnlijk wel benieuwd wat nu de overeenkomsten zijn met werken aan je bedrijf.
Je hebt het misschien al een beetje gezien aan de kopjes in de tekst. De stappen die ik moest doorlopen met mijn moestuin, zijn ook de stappen die je doorloopt als je gaat werken aan je bedrijf:
1. Het begint met een verlangen, een droom die steeds helderder wordt. Je ziet het resultaat al voor je (in mijn geval een bord heerlijke salade). In deze fase komt het moment dat je een besluit neemt: je gaat er alles aan doen om je droom werkelijkheid te laten worden
2. Dan ga je plannen maken, uitwerken wat je wilt bereiken en waarom. Je treft voorbereidingen, je kiest materialen en systemen die bij je passen en het jou zo makkelijk mogelijk maken. In deze fase worden je dromen concreter en krijg je zin om in actie te komen. Door te zorgen voor de juiste materialen en kennis, krijg je vertrouwen en versterk je jouw groeimindset.
3. Vervolgens kom je in actie. De acties die je in de planfase hebt bepaald, worden uitgevoerd. Alleen of met hulp. Dit is een fase waarin je de beweging voelt, er gebeurt iets, je enthousiasme groeit en je begint de resultaten te zien van je werk.
4. Dan is het een kwestie van geduld en nauw volgen van het proces. Natuurlijk stuur je bij waar het nodig is. Soms moet je bepaalde ideeën weer aan de kant zetten en nieuwe ideeën toevoegen. Doordat je in de voorgaande fases je groeimindset hebt voorbereid, kun je nu doorzetten. Ook de kleine successen tussendoor helpen je om je enthousiasme en drive te behouden.
5. En dan komt het moment dat je de klanten binnenhaalt die je wilt, de aanmeldingen voor je online training binnenkomen en je de omzet behaalt waar je van droomde. Het is tijd om te vieren, te genieten van je succes! Je hebt er hard voor gewerkt, hebt geleerd van het proces en dit hopelijk ook met plezier gedaan.
6. Na het oogsten komt ook het moment dat je weer gaat doorpakken. Wat moet je doen om te zorgen dat alles succesvol blijft doorgaan? Op dit moment maak je een grote stap met je groeimindset: je weet wat werkt en je durft te kijken naar wat minder goed ging. Je zoekt naar alternatieven die je knelpunten oplossen. Je bent nieuwsgierig wat het resultaat na deze aanpassingen zal zijn. Je hebt de smaak te pakken!
Groeimindset
Of je nu aan je moestuin werkt of aan je bedrijf (of net als ik aan allebei): een groeimindset zorgt ervoor dat jij met plezier succes kunt oogsten. Van een krop sla tot omzet: alles wat je aandacht geeft groeit, en dat is waar het om gaat.
Met een groeimindset:
- Maak je een bewuste keuze en kom je in actie.
- Maak je de keuze om er elke week mee bezig te blijven en stappen blijven zetten. Anders is je moestuin binnen de kortste keren overwoekerd en overgenomen door de natuur. Hetzelfde geldt voor je je bedrijf. Steek je niet regelmatig bewust tijd in het werken aan je bedrijf, dan verdwijnen de je groeiplannen naar de achtergrond, omdat je opgeslokt wordt door de dagelijkse gang van zaken.
- Word je gedreven door de droom die je helder voor je ziet en de doelen die je jezelf gesteld hebt. Dat maakt dat je het kunt volhouden en er zelfs veel plezier aan zult hebben. Je voelt een soort spanning en kunt niet wachten op wat er gaat komen (ik liep in het begin elke dag wel een paar keer naar buiten om te kijken of er al iets groeide).
- Geven de kleine succesjes je de moed om door te gaan. Ik was zo blij toen de eerste 2 blaadjes te zien waren en kon de sla al bijna proeven. Bij je bedrijf werkt dat ook zo: elke drempel die je overwint, elk blog dat je schrijft, elke bestelling die binnenkomt, maken dat je voelt dat je doel binnen je bereik is en dat je door wilt vanuit het enthousiasme dat je voelt.

Is het ook tijd voor jou om tijd te gaan steken in het laten groeien van je bedrijf?
Vind je het lastig om hiervoor tijd vrij te maken en in beweging te komen?
Weet jij niet zo goed hoe je hieraan moet beginnen?
Van 6-10 juli organiseer ik een challenge waarin ik je 5 dagen lang meeneem om een start te maken met de succesvolle groei van jouw bedrijf.
Zodat je niet alle kanten inschiet, maar je gericht de eerste stappen kunt zetten.
Meld je nu aan, via het formulier hieronder, om deel te nemen aan de challenge ‘Succesvolle bedrijfsgroei’!
