Klaar voor de groei van jouw bedrijf

Posted on: 10 maart 2024
Author: Marieke

Als ondernemer komt er een moment dat je voelt dat het tijd is om te groeien met je bedrijf. Zit je vol ideeën hoe je dit kunt gaan realiseren, maar weet je niet hoe? In deze blog geef ik je 3 tips om de volgende stap te zetten met jouw bedrijf.

Een nieuwe fase

In de eerste fase van je bedrijf, als je net gestart bent, ga je vaak vol enthousiasme aan de slag. Jij gaat jouw visie en jouw unieke idee delen met de wereld! Al snel komen er klanten en vullen je dagen zich met het werken met je klanten. Hoe bijzonder om te zien welke stappen ze zetten en wat jij daaraan mag bijdragen! Je klanten zijn enthousiast en delen hun enthousiasme met anderen. Je krijgt het steeds drukker. Dat is wat je wilde, toch…? Tot het moment dat je niet meer weet wanneer je nu die social media posts moet inplannen, de facturen maken en al je mails beantwoorden. Je bent dankbaar voor je succes, maar je weet niet meer hoe je het allemaal gedaan moet krijgen. En dat terwijl je eigenlijk voelt dat je nog veel meer mensen zou willen helpen. Je staat voor de volgende fase in je bedrijf: doorgroeien. En dit vraagt van jou ook een groei. Jouw rol gaat veranderen, jouw grotere verlangen vraagt iets anders van jou. Het is niet altijd makkelijk om in die rol te stappen, want het is allemaal weer nieuw, net als bij de start van je bedrijf. De eerste tip om jouw nieuwe rol te stappen is:

1. Durf keuzes te maken

Het maken van keuzes op het moment dat je ze voelt en met name meteen actie ondernemen, gaat de groei van je bedrijf versnellen. Het gaat je helpen om jouw visie nog groter in de wereld te zetten en meer klanten te vinden. Eigenlijk hangt je hele dag aan elkaar van de keuzes die je maakt. Van kleine keuzemomenten (‘Wat ga ik het komende uur doen?’) tot grotere keuzes (‘Zal ik deze investering doen?’). Dat is als ondernemer niet altijd makkelijk, zeker in deze tijd komen er elke dag veel dingen voorbij die interessant zijn en waarvan je het gevoel hebt dat je er iets mee zou kunnen/moeten doen. Maar al die ideeën en indrukken werken uiteindelijk verlammend, omdat je niet alles wat je wilt doen ook kúnt doen. Om jezelf niet gek te maken/laten maken moet je dus keuzes maken. En dat houdt ook in dat je nee moet zeggen tegen dingen.

En dat lukt het beste als jij op een rijtje hebt waar je JA tegen zegt!

Dat begint bij het helder hebben van jouw verlangens en ambities. Ga hier een keer goed voor zitten en maak een jaarplan. Doe dit op de manier die bij jou past: word je gedreven door cijfers, stel dan bijvoorbeeld omzet- of volgersdoelen. Maar het kan ook zijn dat je daar niet zoveel mee hebt. Probeer dan te kijken wat je wilt bereiken en bepaal waar jouw focus per kwartaal en maand ligt. Je hoeft hier dan niet meer elke dag over na te denken: jouw grote lijnen staan vast en alles wat (op een dag) voorbijkomt leg je tegen deze lat: draagt dit bij aan de doelen die ik wil bereiken? De volgende stap en tevens 2e tip is:

2. Bekijk je bedrijf met andere ogen

Tot op dit moment heb je met enthousiasme en drive aan je bedrijf. Alles wat er in je bedrijf gebeurde was verbonden aan jou werd gedaan dóór jou. Je kent je bedrijf inmiddels van binnen en van buiten en je weet precies wat er allemaal moet gebeuren. Maar een bedrijf dat groeit, vraagt een andere organisatie. Tijd voor een frisse blik!

Een bedrijf met een heleboel afdelingen.

  • Welke afdelingen heeft jouw bedrijf (administratie, marketing, klantenservice, technisch, etc.)
  • Wat zijn de taken die elke afdeling heeft?

Een kritische blik op het werk per ‘afdeling’

  • Gebeurt het op een efficiënte manier?
  • Waar kan het makkelijker/beter?
  • Is het duidelijk welk werk en op welke manier dat gedaan moet worden? Of is het elke keer het wiel opnieuw uitvinden?

Milde blik

Kijk hierbij met een milde blik naar je afdelingen (en dus jezelf!). Realiseer je dat je keihard gewerkt hebt om het zover te schoppen als waar je nu staat. En dat heb je mooi maar gedaan! Het gaat er niet om of er nu wel of niet goed gewerkt wordt, maar hoe kun je verbeteringen aanbrengen die jou gaan helpen om te groeien met je bedrijf. Misschien krijg je bij het beantwoorden van de vragen hierboven al wel het gevoel: “Jeetje, wat doe ik eigenlijk veel! Zonde van mijn tijd eigenlijk. En een deel vind ik niet eens leuk om te doen.” En misschien voel je dat je hiermee aan de slag wilt en tegelijkertijd voel je je ook overweldigd. Daarom deze 3e tip voor jou:

3. Durf hulp te vragen

Jouw expertise ligt op een ander vlak en daar wil je ook de meeste tijd aan besteden. Maar als je jouw grotere verlangen en ambities waar wilt maken, vraagt dat wel van jou om in een andere rol te stappen. En eerlijk en met een frisse blik naar je bedrijf kijken, kan een uitdaging zijn. Zeker als je je nooit bezig hebt hoeven houden met het managen van een bedrijf. En veranderingen aanbrengen in je bedrijf is een spannende stap.

Het goede nieuws is: je hoeft het niet alleen te doen!

Als business manager help ik jou om jouw bedrijf in kaart te brengen en gaan we samen stap voor stap het fundament van jouw bedrijf neerzetten, zodat jij de groei kunt gaan realiseren waar jij naar verlangt. Je leven zal veranderen zodra jij de keuze maakt om dingen anders te gaan doen!

Kennismaken?

Plan nu jouw gratis kennismakingsgesprek waarin ik met je meekijk en je help om de eerste stappen bepalen om dit te doorbreken!

Andere interessante

Blogs

Strategie vanuit bezieling

Strategie vanuit bezieling

In het vorige blog uit deze reeks over jouw bedrijfsfundamenten schreef ik over marketing vanuit je hart en dat je er dan zelfs nog plezier in kunt gaan krijgen. Eigenlijk is dat in mijn ogen ‘intuïtieve marketing”. “Nou, dat is mooi”, hoor ik je denken, “dan doe ik...

Lees meer
Marketing vanuit je hart

Marketing vanuit je hart

Als intuïtieve ondernemer, kan marketing in eerste instantie voelen als een truc om mensen te verleiden en dat is niet wat jij wilt voor je bedrijf. Jij wilt handelen vanuit authenticiteit en zuiverheid. Toch wil jij ook zoveel mogelijk mensen bereiken en jouw aanbod...

Lees meer

zeg

Hallo

0 reacties

PLan je gesprek

Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen of
wil je graag kennismaken?